Terekemeler hangi dine mensup?
Rus nüfusunun çoğunluğunu mezhepler (Molokan, Duhobor, Prıgun ve diğer mezhepler), Rumlar – Ortodoks, Türkler – Sünni Müslümanlar, Karapapaklar – Sünni ve kısmen Şiiler, Terekemler – Ali-Allahi Şiiler, Kürtler – Sünni Müslümanlar ve kısmen Yezidiler oluşturuyordu.
Terekemeler alevi midir?
Cevap: Terekeme-Karapapak, yaptığımız saha araştırmalarına göre ve çeşitli kaynakları incelediğimizde, özerk cumhuriyette, Terekemelerin çoğunluğu Sünni mezhebine mensup olmakla birlikte, Gagavuz Yeri’nde ve Avrupa’nın çeşitli yerlerinde bir miktar Şii, Alevi, Sünni (Hanefi, Hanbeli) Müslüman Terekemelere de rastlıyoruz…
Terekeme milleti kimdir?
Terekeme kelimesi Karapapaks olarak da ifade edilebilir. Genel olarak, Kuzeydoğu Anadolu’da yaşayan Azerbaycan Türkleri tarafından oluşturulan etnik kabilelerden biri olarak tanımlanabilir. Türkiye’ye geldiklerinde, diğer yerli topluluklar tarafından Terekeme olarak adlandırıldılar.
Terekeme diye kime denir?
Terekemelerin ataları Terek Nehri kıyısında yaşarken, bazı sebeplerden dolayı bu yerleri terk edip Gürcistan ve Türkiye’ye yerleştiler. Gürcistan ve Türkiye’ye geldiklerinde, diğer yerli topluluklar onlara Terekeme adını verdiler.
Terekemelerin atası kimdir?
Karapapaklar veya Terekemeler; Türkmenler ve Kıpçaklar olmak üzere iki ayrı Türk unsurunun kaynaşmasıyla oluşmuştur ve bu iki isim de onlara işaret etmektedir (2002: 41).
Ahıska Türkleri hangi mezheptendir?
On ayrı ülkeye dağılmış bir şekilde yaşayan Ahıska Türkleri, aslında yüzyıllar boyunca bugünkü Gürcistan sınırları içinde kalan ve Edirne Antlaşması’na kadar Osmanlı toprağı olan Meskheti-Cavaheti bölgesinde yaşayan, Türkçe konuşan, Hanefi Sünni bir halktır.
Terekemeler Türk mü?
Karapapak Terekeme Türkleri, göçebe hayvancılık geleneklerini uzun süredir sürdüren Türk etnografik gruplarından biridir. “Terekeme” terimi ilk olarak etnik bir kabile grubunun adı olarak kullanılmıştır. Daha sonra “göçebe” kelimesinin karşılığı haline gelmiş ve sık sık göç eden ve hayvancılıkla uğraşan insanlar için bir isim olmuştur.
SIVA’da Terekeme var mı?
Rivayete göre Terekemeliler “eski vatanlarını terk ettikleri” için bu ismi almışlar. Terekemeler, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı ve Bursa gibi şehirlere göç eden çok sayıda Karapapak bulunmaktadır.
Karapapaklar Oğuz mu kıpçak mı?
Kıpçak Türklerinin bir alt ırkı olan Karapapakların tarihi, yaşadıkları Kafkasya, Doğu Anadolu ve İran coğrafyasının tarihiyle sıkı sıkıya bağlantılıdır. Bu bölgelerdeki her gelişmede aktif rol oynamışlardır.
Terekeme Kafkas mı?
Terekemeler (Karapapaklar), nüfus yoğunluğu bakımından özellikle Borçalı (Güney Kafkasya bölgesi), Azerbaycan, Tebriz, Sulduz ve Dağıstan’da yaşayan Oğuz etnik karakterli Kafkas Türkleridir.
Terekeme nedir ekşi?
Terekeme kelimesi Arapça ter-kaime kelimesinden gelir ve Mekke’yi terk edenler anlamına gelir.
Karakalpaklar Türk mü?
Karakalpak Türkleri aslen Peçenekler, Kıpçaklar ve Oğuzların bir karışımından oluşmuştur. Altın Orda devletinin yıkılmasından sonra yaklaşık yüz yıl yaşamışlar ve 16. yüzyılda Nogay Hanlığı’ndaki Nogaylar arasında yaşamışlardır. 19. yüzyıldan beri kendi adları olan Karakalpak olarak bilinmektedirler.
Terekeme hangi dine mensup?
Türkiye Diyanet Vakfı İslam Ansiklopedisi, Cilt XXIV, İstanbul 2001, s. 470. Ancak bu, tüm Karapapak/Terekeme Türklerinin Sünni olduğu anlamına gelmemelidir. Bugün Gürcistan’da yaşayan Karapapak/Terekeme Türklerinin önemli bir kısmı Şii’dir.
Terekemeler şii mi?
Karapapah Terekeme Türklerinin neredeyse tamamı Müslümandır. Sünni Hanefi mezhebi en yaygın mezheptir. Ancak İran ve Azerbaycan’ın etkisi nedeniyle Şii mezhebinin mensupları da vardır.
Terekemeler hangi dilleri konuşuyor?
Borçlu Karapapak/Terekeme lehçesi, Azerbaycan Türkçesinin batı grubu lehçelerinden biridir.
Terekeme Azeri mi?
Kars Ardahan, Iğdır bölgesinde yaşayan Azerbaycan Türk boylarından biridir.
Karapapak soyu nereden gelir?
Bazı yerlerde “Terekeme” olarak da adlandırılan Karapapak Türklerinin tarihi yurdu, güneydoğu Gürcistan’daki Marneuli-Sarvan veya Borçalı bölgesidir. Eskiden Türk toprağı olan Marneuli Kvemo Kartli, Borçalı bölgesinde bir kasabadır.
Terekemeler hangi boy?
Türkmen denildiğinde akla şüphesiz Oğuz boyu gelir. Bu nedenle, Terekemlerin Oğuz boyuna ait olduğunu vurgulayan tarihçilerin aksine, Kuman-Kıpçak ve Hazar Türklerinin bir kolu olduğunu yazan tarihçiler de vardır. Onlara göre, Terekemler Kıpçak boyuna aittir.
Terekemeler Türkiye’de nerede yaşar?
Terekemelere “Karapapak” da denir. Terekemeler, Kars, Iğdır, Ardahan, Iğdır, Muş, Erzurum, Erzincan, Sivas, Amasya, Van, Ağrı, İstanbul, Ankara, İzmir, Adapazarı ve Bursa gibi şehirlere göç etmiş çok sayıda Karapapak bulunmaktadır.