İçeriğe geç

Hüccet Ikame Etmek Ne Demek

Hüccet ne anlama gelir?

Sözlükte “kanıt, delil, kanıt” anlamına gelen hüccet (çoğulu hücec), “bir davanın geçerliliğini gösteren bir şey” anlamına gelir. Osmanlı hukuk terminolojisinde hüccet kelimesi iki anlamda kullanılmıştır. Birincisi, tanık ifadeleri, itiraflar, yeminler ve yeminden feragat gibi bir davayı kanıtlamaya yardımcı olan yasal delillerdir.

Ikame etmek ne demektir?

Arapça kökenli bir kelime olan “ikame”, basitçe bir şeyi başka bir şey için değiştirmek veya kullanmak anlamına gelir. Bu kavram hukukta ve diğer birçok alanda kullanılsa da, en yaygın uygulamasını ekonomide bulur.

Hüccet ne demek Şia?

Kıraat ilminin ehil alimleri, çeşitli Kur’an tilavetlerinden bazılarını okumak ve öğretmek için seçmişlerdir. Bu seçim birkaç nedenden dolayı yapılmıştır. Bu gerekçelendirme faaliyetine “ihtijac” denir ve sunulan gerekçelendirmeye “huccet” denir.

Hüccet Hadiste ne demek?

Sözlükte “bir şeyi ispat eden delil” anlamına gelen hüccet, bir hadis terimi olarak “bir râvînin rivayetinin, delil sayılabilecek derecede güvenilir olması” anlamına gelir.

Hüccet vermek ne demek?

Bir hükmün doğruluğunu kanıtlamak ve karşı tarafı ikna etmek için sunulan delil. Teoloji ve fıkıhta gerçeğe götüren bir şey anlamında kullanılan bir terim. Gerçeği açıkça kanıtlayan kesin kanıtı ifade eden bir terim.

Hüccet ne demek bulmaca?

Delil, kanıt, delil olarak kullanılan belge veya her şey.

İkame ne demek örnek?

İkame kelimesi günlük hayatta sıklıkla kullanılan bir sıfattır. Örneğin, tereyağı yoksa bunun yerine margarin kullanılabilir. Bu durumda margarin bir ikame üründür. Pazarlamada ikame mallara örnek olarak kırmızı ve beyaz et verilebilir.

İkame edilmesi ne demek?

İkame, kelime anlamı olarak “yerine koymak, yerine kullanmak” anlamına gelir.

İkame işlemi nedir?

İkame kelimesi “bir şeyi başka bir şeyle değiştirmek, başka bir şey yerine kullanmak” anlamına gelir. İkame mallar, ekonomik bir terim olarak, belirli bir ihtiyacı karşılamak için birbirinin yerine kullanılabilen ürünleri ifade eder. Bir malın fiyatındaki değişiklik, ikame ürününe olan talebi etkiler.

Osmanlıca hüccet ne demek?

Osmanlı hukuk terminolojisinde “hüccet” veya “hüccet-i şeriyye” tabiri genel olarak iki anlamda kullanılırdı7: 1- Bir davayı ispata yarayan hukuki delil, 2- Kadının huzurunda verilen, taraflardan birinin ikrarını ve diğer tarafın da bu ikrarına rızasını içeren ve içinde hüküm belgesi bulunmayan hususlarda verilen delil.

Hüccetül islam kim?

Fars kökenli olduğu düşünülen Gazzâlî’nin lakapları Hüccetü’l-İslâm ve Zeynüddîn’dir. Yaygın olarak Gazzâlî ve İmam-ı Gazzâlî isimleriyle bilinir. Büyük Selçuklu İmparatorluğu döneminde yaşamış en ünlü İslam alimlerinden biridir.

Hüccet kelimesinin kökü nedir?

hüccet – Nişanyan Sözlüğü. Arapça ḥcc kökünden gelen ve “belge, mahkemede delil” anlamına gelen ḥucca(t) حجّة kelimesinden bir alıntıdır.

Allahın hücceti ne demek?

Nuh ve ondan sonra gelen bütün peygamberlerin açıkladığı dine, “Allah’ın insan fıtratına verdiği temiz fıtrat, Allah’ın şeriatı (sünnetullah), delil, Allah’ın temizlenme ve arınma, sünnet” gibi anlamlar yüklenmiştir (bk.

Hüccet olmak nedir?

Sözlükte “niyet etmek, yol göstermek, ziyaret etmek, zorlamak” anlamına gelen hacc kökünden türemiş bir isim olup “kesin yönü gösteren delil” anlamına gelir. Hüccet, Kur’an’da yedi yerde isim olarak, on dört yerde ise fiil olarak tekrarlanır (bkz. M. F. Abdülbâkī, el-Muʿcem, m. “ḥcc”).

Sahabe sözü hüccet midir?

Sahabenin sözü delil değildir.

Hüccet ismi ne demek?

1. Seçkin âlimlere verilen unvan. 2. Delil, hüccet.

Hüccetül islam ne anlama gelir?

Hujjat el-İslam (Arapça: حجة الإسلام), “İslam’da otorite” veya “İslam’ın kanıtı” anlamına gelen fahri bir unvandır.

Osmanlıca hüccet ne demek?

Osmanlı hukuk terminolojisinde “hüccet” veya “hüccet-i şeriyye” tabiri genel olarak iki anlamda kullanılırdı7: 1- Bir davayı ispata yarayan hukuki delil, 2- Kadının huzurunda verilen, taraflardan birinin ikrarını ve diğer tarafın da bu ikrarına rızasını içeren ve içinde hüküm belgesi bulunmayan hususlarda verilen delil.

Höççet ne demek?

Hoccet, senet anlamına geliyor! Aslında Arapçada hucah veya hüccet. Ama Cihanbeyli’de, Höccet’te oldu. Arapçada üç farklı anlamı var: resmi belge, delil parçası ve seçkin alimlere verilen unvan.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir