İçeriğe geç

Cahar Farsça Ne Demek

Farsça HÂR ne demek?

“Hâr” (خار) kelimesi Farsçada “diken” anlamına gelir: “Gülşen-i âlem’e sert davranma.” (Dünya bahçesindeki diken değil, gül olmaya çalış.)24 Ağustos 2020

Farsça Pac ne demek?

Konuşma. Paça: Pâ, Farsçada “ayak” anlamına gelir ve paçe “ayak” anlamına gelir. Kesilen hayvanların ayakları için kullanıldığı gibi, günümüzde giysilerin bacakları için de kullanılır.

Farsça şenbe ne demek?

Hafta; Yedi gün anlamına gelir ve Farsça heft (yedi) kelimesinden türemiştir. Haftanın dördüncü günü olan Çarşamba (çahar “dört”) ve beşinci gün olan Perşembe (bank “beş”) kelimeleri de Farsçadan gelmektedir. Şenbe Cumartesi anlamına gelir. Perşembe beşinci Şenbe “Cumartesi”dir.

Farsça şenbe ne demek?

Farsçada 4 anlamına gelen çehar kelimesi zamanla dilimize “çar”, şenbih kelimesi ise “şenbe” olarak geçmiştir. Çarşamba, dördüncü gün anlamına gelmektedir.

Farsça Hemraz ne demek?

Etimoloji | Hemrah; Yoldaş, aynı yolda yürüyen, sevgili, dost anlamına gelir. Farsça hem “-daş” ve “yol” kelimelerinden oluşmuştur.

Farsça helya ne demek?

İsmini Farsçada “güneş” anlamına gelen “Helya” kelimesinden alan bu Zentas modeli, kendisine verilen kadının vazgeçilmezliğini vurgulayarak “Sen benim hayatımın güneşisin” diyor.

Farsçada Paşm ne anlama?

Bu sadece bir söylenti olsa da, Paşmina kelimesinin kökenine baktığımızda, Farsçada yün anlamına gelen “paşm” kelimesinden türediğini görürüz.

Farsça aferin ne demek?

Aferin – Nisanyan Sözlük. Farsça āfirīn آفرین “övgü, kutsama, alkış” kelimesinden bir alıntıdır.

Pişmaniye Farsça ne demek?

Adı ve tarihi. Tatlının kökeni İran coğrafyasına dayanmaktadır. “Yün benzeri” anlamına gelen peşmek (پشمک) kelimesinin zamanla koyun yününe benzemesi nedeniyle Türkçe’de “pişmaniye” olarak telaffuz edilmiş olması muhtemeldir.

Seza ne demek Farsça?

seza – Nişanyan Sözlüğü. Farsça sazā سزا “uygun, layık” kelimesinden türetilmiş bir kelimedir.

Bade Farsça ne demek?

Aşk, kutsal aşk anlamına gelen Bade ismi💕, kızlar için en popüler isimlerden biridir👧. Farsça kökenli bir isim olan Bade isminin bir diğer anlamı ise şarap, içkidir. Divan şiirinde en çok kullanılan unsurlardan biridir ve aşk şarabı, aşk iksiri, aşk şerbeti anlamlarında kullanılır.

Farsça gebr ne demek?

“Kâfir”, Türkçe’de gayrimüslimler için kullanılan aşağılayıcı bir sıfattır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde Farsça gebr kelimesinden Türkçe’ye geçmiş ve gayrimüslimleri, özellikle Yunanlıları tanımlamak için kullanılmıştır.

Farsça Hodafız ne demek?

Anlamı Kelimesi kelimesine çevirisi: “Tanrı koruyucunuz olsun”. Huda Farsça’da Tanrı anlamına gelir ve Hafız Arapça’da “koruyucu” anlamına gelir. Yerel çevirisi “elveda”dır.

Farsça berduş ne demek?

Tramp – İngilizce Sözlük. Farsça χāne bar dūş خانه بر دوش “evi omzunda olan evsiz kişi” ifadesinden bir alıntıdır. Bu deyim, ön eki bar+ olan Farsça dūş veya dōş دوش “omuz” kelimesinden türemiştir.

Farsça Salı ne demek?

Salı, Arapça Selase ثلاثة kelimesinden gelir ve üçüncü gün anlamına gelir. Çarşamba, Farsça-Süryanice چهارشنبه (çıhar-şenbe)‎ kelimesinden gelir ve dördüncü gün anlamına gelir. Perşembe, Farsça-Süryanice پنج‌شنبه (penc-şenbe)‎ kelimesinden gelir ve beşinci gün anlamına gelir.

Farsça Huda ne demek?

Huda Farsçada Tanrı anlamına gelir ve Hafız Arapçada “koruyucu” anlamına gelir. Yerel çevirisi “elveda”dır. Bu ifade Farsça/Peştuca’dan Azerbaycan, Kürt, Sindhi, Urdu, Hintçe, Bengalce ve Pencap dillerine geçmiş bir ödünç kelimedir.

Farsça ha ne demek?

2 – اه (hâ): Cansız isimler için kullanılır (çok nadiren canlı varlıklar için kullanılır). Örnek: دادم (midâd – kalem), اهدادم (midâdhâ – kalemler).

Har ne demek anlamı?

Arapçada har, ısı ve ateş anlamına gelir. Bu kelimeden türetilen heat kelimesi hem ısı hem de öfke anlamına gelir.

Hara ne demek eski Türkçe?

Atların yetiştirilip bakıldığı, hayvanların serbestçe dolaşabileceği alanların bulunduğu bir tesistir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir